De zomer van 1947, was de warmste zomer van de afgelopen 300 jaar totdat het KNMI in 2016 de oude meetreeks heeft gehomogeniseerd en later voorbij werd gestreefd door de legendarische zomer van 2018. De zomer heeft gemiddeld 0,7 graden moeten inleveren door het homogeniseren en staat nu op de 8ste positie in de lijst van de warmste zomers. De warmste zomer is nu 2018.
Na een zeer lange en zeer strenge winter (gemiddelde temperatuur -2.3) werd de zomer van 1947 de warmste zomer sinds het begin van de metingen. De zomer is met een gemiddelde temperatuur van 18.7 graden, 46 zomerse en 16 tropische dagen nog steeds de absolute koploper.
|
Juni
Juni begon met enkele zeer warme dagen. De Bilt noteerde de eerste 3 juni dagen de volgende maximumtemperaturen: 31.2, 30.7 en 33.7 °C. Na deze warmtepiek werd het onder invloed van een wat aantrekkende westelijke stroming duidelijk koeler. Den Helder noteert 9 juni een maximumtemperatuur van slechts 14.1°C.
Aan het einde van de maand werd er onder invloed van een uitgebreid hogedrukgebied boven Centraal-Europa met een zuidelijke stroming extreem warme lucht naar onze omgeving getransporteerd:
Er werden extreme waarden behaald. De Bilt noteerde 27 juni een maximumtemperatuur van 36.8 °C en dat is nog steeds het hoogste junimaximum sinds het begin van de metingen. Maastricht noteerde ook een recordwaarde: 37.3°C. Hieronder ziet u de temperatuurverdeling van deze gedenkwaardige dag (bron:weergegevens.nl):
Ook 28 juni was extreem warm, het kwik liep op tot 35 .2 graden. De volgende dag werd het bewolkt en viel er wat regen maar veel was het niet. Juni werd met een gemiddelde temperatuur van 17.5 graden de warmste junimaand sinds 1930 en staat sinds 1901 op de 5de plaats.
Juli
De eerste 10 dagen van juli verliepen relatief koel, al konden er op 3 en 4 juli nog wel 2 zomerse dagen worden genoteerd. 10 Juli was zelfs een ronduit koele dag met in de Bilt een maximumtemperatuur van slechts 14.8 graden en daarbij viel er veel regen: 24.2 millimeter. Na deze zomerdip herstelde de zomer zich weer snel.
Een hogedrukuitloper trok vanaf de Azoren over ons land naar Scandinavië en groeide daar uit tot een zelfstandig blokkerend hogedrukgebied. De tweede helft van juli telde 13 zomerse dagen waarvan er 5 tropisch waren. De maand had een gemiddelde temperatuur van 18.8 graden, een erg hoge gemiddelde temperatuur, maar recent is deze waarde ruim overschreden door o.a. de onwaarschijnlijke warme juli van 2006 (22.3°C).
Augustus
Onder invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving begon de augustusmaand vrij warm met enkele dagen een maximumtemperatuur van rond de 25 graden. 5 t/m 8 augustus werd het even wat koeler en wisselvalliger door een lagedrukgebied dat over de Noordzee naar Scandinavië trok. De temperatuur bleef rond de 20 graden en er viel af en toe wat regen.
Vanaf 10 augustus trok opnieuw een hogedrukgebied vanaf de Azoren over onze omgeving naar Scandinavie, een patroon dat zich meerdere malen tijdens deze zomer herhaalde. Het werd opnieuw stabiel en heet! Er volgde een periode van 17 zomerse dagen waarvan er 4 tropisch waren. 16 Augustus was de warmst dag met in de Bilt een maximumtemperatuur van 34.1°C:
Augustust meette een gemiddelde temperatuur van 19.8°C en deze waarde is later alleen door 1975 (19.9) en 1997 (20.5) verbeterd.
De zomer kende een gemiddelde temperatuur van 18.7°C en dat is een halve graad meer dan de nr 2: 2003. Het aantal zomerse (46) en tropische (16) dagen zijn tot op de dag van vandaag onovertroffen. Het bijzondere van deze zomer was ook de ongelooflijke lengte want de maand mei was al zomers te noemen en ook in september ging de zomer gewoon door. De maand kende 11 zomerse dagen waarvan er zelfs 2 tropisch waren.
1827 had dezelfde gemiddelde temperatuur 😀
1826
ik vraag mij af of het K.N.M.I. het recht heeft om de temperatuur van toen aan te passen
aan de meet methode van nu. Als je kijkt naar b.v. de bebouwing van toen en nu dan zou
je bijna denken dat het toen nog warmer geweest zou zijn. ik ben zelf geboren in 1947
dus weet ik er zelf niets van alleen dat mijn moeder altijd zij dat het vreselijk heet was.
Ik ben in het bezit van het boek van Weer een eeuw van o.a. Harry Otten en Tom v.d. Spek.
Daar heb ik eens in gezocht naar de zomer van 1947 omdat ik het zo vreemd vond dat je in
de media zo weinig hoort over deze zomer . Ik ben van mening dat je niet moet sleutelen
en aan passen van de gegevens van toen. Wat vind U hier van?
Hallo Janny, wij zijn het ook niet helemaal eens met de rigoreuse aanpassingen die het KNMI heeft gedaan en we zijn van plan om de methodiek en de data verder te gaan onderzoeken. Het verschil tussen de oude en nieuwe data lijkt (veel) te groot.
Bedankt voor de reactie. Worden de resultaten van dit onderzoek t.z.t. ook gepubliceerd?
De resultaten worden zeker gepubliceerd, het kan echter nog wel even duren voordat we hier wat over te melden hebben.
De zomer van 1947, was de warmste zomer van de afgelopen 300 jaar totdat het KNMI in 2016 de oude meetreeks heeft gehomogeniseerd.
Waar zijn jullie mee bezig????
Meetwaarden veranderen zodat plots zomer 1947 van nr1 op nr 8 komt?
Om te “bewijzen” dat er er globalwarming heerst?
Dit is pure fraude en deze onwetenschappelijke actie zal snel aangekaart worden in overleg met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tnv Jet Bussemaker
Wij hebben ook grote vraagtekens bij de nieuwe waarden!
Natuurlijk is het fraude want het past niet in de mythe dat het steeds maar warmer wordt dus moest 1947 naar beneden worden gehaald ten gunste van o.m 2003.
En de twee koude periodes die we in deze winter(2018) met spectaculaire vorstinvallen vanuit Siberië hebben gehad, zullen ook wel onder de tafel worden geschoven.
In 1947 was Nederland nog maar nauwelijks bekomen van de tweede wereldoorlog. De bevolking was iets meer dan de helft van wat die nu is. Auto’s waren er in vergelijking met nu nauwelijks. Sinds 1947 zijn de industrialisering, de verstedelijking en het wegennet geëxplodeerd. Dat zijn allemaal zaken die zeker in de onderste lagen van de atmosfeer een sterke ophoging van de temperatuur teweeg brengen. En Oostelijk en Zuidelijk Flevoland werden beiden pas na 1947 ingepolderd. Zelfs als de “aanpassing” van het KNMI in wetenschappelijk opzicht te verdedigen zou zijn (wat ik overigens betwijfel) zou je moeten concluderen dat een gemiddelde zomertemperatuur van 18 graden in 1947 heden te dage wellicht met circa 20 graden te vergelijken is.
Ook zonder de homogenisatie is de zomer van 2018 nog steeds warmer. Alleen wat opvalt is dat met redelijk wat minder zomerse dagen, 9 waarvan 8 tropische, voor de herziening werd toegepast, de gemiddelde temperatuur in 2018 nog hoger uitpakt.
Warm of niet….. mooier dan afgelopen maand is het voor mij zeker geweest. Geen idee hoe dat komt dit warme weer heeft iemand een verklaring? En waar blijven de winters? Komen deze nog of niet? Groet Henk
Ach, de politiek wil graag horen dat het steeds warmer wordt en het klimaat veranderd.
Het KNMI wordt door de staat betaald, dus het is het: men vraagt wij draaien. Een probleem waar meerdere onderzoeksinstellingen last van hebben. Denk aan CBS, RIVM, etc.
Echt triest dat wetenschappelijke onderzoekers in toenemende mate geen feiten mogen produceren, maar slechts wat de overheid wil horen.
Ongelooflijk, wat een arrogantie, het KNMI, zal maar weer eens de waarheid geweld aandoen.
Meten is weten, maar de resultaten manipuleren, is bedrog.
Het klopt wel de correctie. De enige plek zo ongeveer in Europa waar 1947 de warmste was, was in de Bilt. Bij alle andere stations in Nederland en Europa was 2003 1976 2006 veel warmer
De zomer van 1947 was zeer warm. Als 17jarige was ik 4 weken aan het aardappelrooien in Zeeland, op verzoek van het ministerie van Landbouw en Visserij. We werkten met ontbloot bovenlichaam ingesmeerd met wagenasvet!
In de zomer begin augustus van 1947 kampeerden we met een padvinder troep in de hei bij Arcen.( Missiehuis St.Paul, Arcen Limburg.)
Door de hitte kon het geplande programma niet worden uitgevoerd en restte ons enkel het zwemmen in de Maass.
Toen we weer thuis kwamen na een week vakantie bleef de zomer met hoge temperaturen gewoon doorgaan tot in september.
Toen het eindelijk na een onweersbui ging regenen gingen de mensen uit mijn buurt spontaan de straat om zich weldadig nat te laten regenen. .
Dit zegt wel iets want dat heb ik daarna nooit meer zien gebeuren gedurende mijn 84 jaar.
Ben benieuwd waar we nu uitkomen. ?
Ben het helemaal eens wat A. Smit schrijft over de verstedelijking zelf ben ik in het bezit van het boek Weer een eeuw geschreven door Harry Otten , Jacob Kuiper en Tom v.d. Spek hierin staat het volgende, Bij het trekken van conclusies uit de recordmaanden van de afgelopen eeuw moeten we heel voorzichtig zijn. De cijfers hebben namelijk betrekking op De Bilt. In het begin van de eeuw was dit nog een landelijke plaats, een stuk buiten Utrecht. Tegenwoordig zijn De Bilt en Utrecht vrijwel aan elkaar gegroeid. Het steedse hitte-eiland begint daar door steeds meer invloed op de waarnemingen te krijgen. Ook de bouw van het Academische Ziekenhuis , op kleine afstand van de waarneempost,kan invloed hebben. Een andere belangrijke verandering vond al veel eerder plaats: door de inpoldering van delen van de Zuiderzee is de invloed van de Zuiderzee en het latere IJsselmeer op het klimaat van De Bilt steeds kleiner geworden.
Daarom handen af van de temperaturen van vroeger jaren want dan valt er nog veel meer bij de stellen.
Het valt mij l heel lang op dat er een soort hoera-stemming heerst wanneer er wer een nieuw warmterecord bijgeschreven kan worden. Vaak zijn dit dagrecords. Ik heb er ooit eens op gereageerd bij “Weerplaza” op data die zij vermelden die mi niet klopten. Dit gebaseerd op gegevens uit boeken van Jan Buisman(Weer of geen weer) en ineerdaad het ook reeds genoeme boek “Weer een eeuw” van iverse auteurs. Per omgaande kreeg ik een bits antwoor terug dat die gegevens niet meer correst waren. Is it de arrogantie van de wetenschap? Wat wij publicren is de waarheid en niets dan de waarheid.Anerzijs voor het (bijna) levenserk van Jan Buisman, maar zijn met lof ontvagen boekenreeks; “1000 jaar weer wind en water inde lage landen” moet ook herschreven woren. Ga daar maar eens aan staan.
Het KNMI is gaan sjoemelen om de praktijk aan te passen aan de theorie, anders klopt er niets van de opwarming van de aarde en dat mag natuurlijk niet!
1947, niet te doen zo heet. Mijn zus en ik sliepen onder het platdak, samen in 1 bed.we zaten s’avonds op het voordeurstoepje met het buurmeisje , maar smorgens weer naar de hete school. Mijn zus en ik zijn inmiddels 88 en 90 jaar, dus duidelijk, nazaten van sterke Zeeuwse geslachten.
En…..koelers in huis.
Hanna Schrier
Als er betrouwbare meetwaarden zijn, dienen die ten allen tijde gerespecteerd en genoemd te worden. Waar die correctie van 0,7 graden C dan op slaat, is verre van helder. Het is absoluut geen mythe dat de aarde opwarmt. Het afwaarderen van de meerwaarden uit 1947 met deze 0,7 graden verandert de zaak niet. Ik schaar het onder statistisch geneuzel. Een bekende spreuk zegt:
Er zijn leugens
Er zijn grove leugens
Er zijn statistieken.
Laten wij deze spreuk vooral geen kracht bijzetten door zaken anders weer te geven dan ze feitelijk en nauwkeurig gemeten waren.