Maart 1987, kou en ijzeldrama

By | maart 10, 2014

De winter van 1987 was koud. Het dieptepunt van de winter lag in de tweede decade van januari toen het kwik op veel plaatsen niet boven de – 5 graden uitkwam

Nadat februari het wat rustiger aan had gedaan sloeg de winter begin maart in alle hevigheid toe. Boven Scandinavië lag eind februari al een hogedrukgebied dat zich 1 maart vooral hoger in de atmosfeer nog wat versterkte en uitgroeide tot een blokkade. Boven noordwest Rusland lag een koudeput die langzaam naar het zuidoosten trok. Tussen deze systemen in stroomde zeer koude lucht richting west en midden Europa: 

Nederland lag in de ochtend van 1 maart nog in de zachte lucht (de maximumtemperatuur in de Bilt was 9.7 graden!), maar in de loop van de middag bereikte de voorste begrenzing van de koude lucht het noordoosten van ons land en stagneerde. Op de  satellietfoto van die dag is te zien dat Scandinavië zich in zijn geheel in de heldere en droge vrieslucht bevond en dat er zich op de scheidingslijn tussen de zachte en koude lucht boven Schotland een storing aan het ontwikkelen was die een dag later dwars over ons land naar het zuidoosten zou trekken:  t wat rustiger aan had gedaan sloeg de winter begin maart in alle hevigheid toe. Boven Scandinavië lag eind februari al een hogedrukgebied dat zich 1 maart vooral hoger in de atmosfeer nog wat versterkte en uitgroeide tot een blokkade. Boven noordwest Rusland lag een koudeput die langzaam naar het zuidoosten trok. Tussen deze systemen in stroomde zeer koude lucht richting west en midden Europa: 

 

De temperatuursverschillen namen hierdoor op 2 maart nog verder toe. De Bilt had een maximumtemperatuur van 10 graden boven nul en in Eelde bleef het de gehele dag vriezen en was de maximumtemperatuur – 0.8 graden! Ook viel er vooral in het noorden van ons land veel neerslag, er viel gemiddeld in de noordelijke provincies zo’n 20 millimeter met als uitschieter de omgeving van Assen waar zo’n 35 millimeter viel. Omdat de koude laag in het noordoosten nog erg dun was viel de neerslag als ijzel. In een groot deel van de provincie Drenthe werden de bossen vernield doordat de bomen het grote gewicht van de ijsmassa niet konden dragen en ook veel elektriciteitsmasten begaven het. Verkeer was in het noordoosten van het land totaal onmogelijk. Op de satellietfoto van 2 maart is het lagedrukgebied dat al de ellende veroorzaakte fraai te zien: Klik hier voor een vergroting ! In de loop van de middag trok het lagedrukgebied verder naar het zuidoosten en ging de neerslag in het noorden van ons land over in ijsregen en later ook sneeuw. In het noordoosten viel boven op de centimeters dikke ijslaag nog eens 5 tot 10 centimeter sneeuw. In de rest van het land was de kou-inval een stuk minder spectaculair, de temperatuur daalde wel in een korte tijd van enkele graden boven het vriespunt tot enkele graden daaronder maar met de winterse neerslag viel het mee. Op mijn eigen weerstation in Noordwijk viel ongeveer 2 centimeter sneeuw en kwam het vrijwel niet tot ijzel. Op 3 maart lag de depressie al boven de Middellandse zee en begon er bij ons een periode met zeer fraai en, voor de tijd van het jaar, zeer koud lente weer. Tot 15 maart was er veel zon, lag de maximumtemperatuur tussen de 1 en 7 graden en was er in de nacht en ochtend steeds lichte tot matige vorst. Tot slot zijn hieronder nog de weerkaart en de satellietfoto van 3 maart 1987 te zien. Op de satellietfoto is fraai het besneeuwde noordoosten van Nederland te zien:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.