Op dit gedeelte van Meteolink vind u overzichten van mijn echte passie. De weerhistorie. Via deze site vindt u zeer veel historische weersinformatie. Van grafieken van historische winters tot hele beschrijvingen van extreme weersituaties uit het verleden.
De historie gaat terug tot begin 1700 toen de temperatuurwaarnemingen werden gestart in Zwanenburg.
Van elke winter sinds 1736 heb het temperatuurverloop in een grafiek geplaatst. Deze bijzondere oude winters zijn op de volgende pagina te bezichtigen: Temperatuurgrafieken historische winters
Grafieken van winters vanaf 1736
Op deze pagina vind u grafieken van winters uit een ver verleden. Op dit moment zijn er grafieken te zien van de winters tussen 1736 en 1860. De gegevens zijn afkomstig van het KNMI.
De meeste gegevens zijn gemeten in Zwanenburg. Er werd 3 maal per dag gemeten: van 1738 – 1780 om 7, 12 en 22 uur, van 1780 – maart 1809 om 7, 14 en 22 uur en van april 1809 – 1861 om 7, 13 en 22 uur (in december en januari om 8 uur). Al deze gegevens heb ik in de grafieken meegenomen zodat er een goed beeld van het temperatuurverloop is te zien. Het nadeel van deze puntwaarden is dat er soms de absolute minima en maxima ontbreken omdat ze op een ander tijdstip vielen, maar in de meeste gevallen zal de laagste puntwaarde in de wintermaanden dicht in de buurt van de minimumtemperatuur zitten.
Voor de gemiddelde temperatuur van de wintermaanden is de Labrijn reeks gebruikt.
Beschrijving van bijzondere historische winters
Van enkele bijzondere historische winters ben ik eens gaan kijken hoe koud deze nu eigenlijk waren. Was de januarimaand van 1823 echt zo ongelooflijk koud? Hoe extreem was maart 1845? Allemaal vragen waar u bij de pagina’s over de historische winters antwoord op krijgt.
Top 10 maanden sinds begin 1700
Op de pagina weerextremen per maand ziet u de 10 extreemste maanden per kalendermaand. Ik ben nog bezig om dit verder aan te vullen dus de komende maanden zal dit verder uitgebreid worden.
Valt na te gaan op welke datum in 1842 en door welke oorzaak
de toren van de kerk in Wetsens (Fr.) is ingestort ?
De verhalen hebben het over een bliksem-inslag op zondag tijdens de preek.
Maar was dat ook zo ?
Mijn voorvader Jan zou daar toen de predikant zijn geweest.
Dat is erg lastig als er niet meer informatie beschikbaar is. Als we weten wanneer het ongeveer geweest zou kunnen zijn, b.v. welke maand dan kunnen we misschien via de weersgesteldheid gaan kijken of we erachter kunnen komen.
Goedemorgen,
Zijn er ook overzichten met zomergrafieken en historische zomers?
Mvgr,
Robin Liebrechts
Hallo Robin,
Ik heb deze wel maar ze staan nog niet online.
Ik hoop dat deze voor de komende zomer online gezet kunnen worden maar dat is helaas nog niet zeker.
Pingback: Weerhistorie – Historische winters | softketchup.nl
Fantastisch. Het maakt wel duidelijk dat er al global warming plaatsvond lang voordat er sprake was van grootschalige industry. Zeer bewonderenswaardig werk. Bedankt!
mooie site, ziet er goed uit
ik heb een vraagje, is er naast de grafische weergave ook een overzicht per dag/maand in Excel.
ik zou het heel erg fijn vinden als ik deze toegestuurd zou kunnen krijgen
met vriendelijke groet Rob
Ik verwijs je graag door naar https://wxgr.nl/?Software/WXData.htm, via deze tool kan je de oude reeksen van het KNMI importeren en zelf ook grafieken, tabellen en reeksen maken.
In een historische roman (The Passion. Jeanette Winterson, 1987) lees ik dit: op 20 juli 1804 waagde het leger van Napoleon de overtocht (vanuit Boulogne) over het Kanaal naar Engeland. Het verhaal gaat dat het die dag zo stormde dat 2000 recruten verdronken. Napoleon veroverde Engeland nooit.
Klopt het dat het op die dag in juli zo stormde?
In Nederland stond die dag een matige noordoostelijke wind maar het zou natuurlijk goed kunnen dat een lagedrukgebied wat zuidelijker trok en daar storm veroorzaakte.
Mijn vraag is hoe het weer was in Eindhoven op 10 november 1884 en op 10 november 1885
Waar zou ik dat zelf kunnen vinden ?
Vriendelijke groeten
Louis
Ik zal later even kijken naar het weerbeeld. Er zijn geen metingen bekend van Eindhoven, maar de antieke reeksen van het KNMI zijn hier terug te vinden: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/daggegevens/antieke-waarnemingen
Bedankt voor je reactie betreffende de antieke reeksen van het KNMI.
Vriendelijke groeten,
Louis Verbraak
Waar kan ik het Nederlandsch Meteorologisch Jaarboek voor 1885 online vinden?
Het Nederlandsch Meteorologisch Jaarboek voor 1884 heb ik gewoon online kunnen vinden.
Vriendelijke groeten,
Louis Verbraak
Ik heb geen idee. Sorry.
HERHALING VRAAG:
Waar kan ik het Nederlandsch Meteorologisch Jaarboek voor 1885 online vinden?
Het Nederlandsch Meteorologisch Jaarboek voor 1884 heb ik gewoon online kunnen vinden.
Vriendelijke groeten,
Louis Verbraak
Ik weet het niet. Misschien hier: https://catalog.hathitrust.org/Record/100892574