Winter 1963 foto’s

De winter van 1963 was de koudste winter van de eeuw, de gemiddelde temperatuur was in de Bilt 3 graden onder nul. In februari waren er aan de Noordzeekust zeer bijzondere taferelen te zien. Een groot gedeelte van het zeewater langs de kust was totaal bevroren. Op deze pagina zijn enkele foto’s te zien van deze legendarische winter. De foto’s zijn afkomstig uit een boekje van het museum  ‘oud Noordwijk’ (Jan Kroonsplein 4, 2202 JC, Noordwijk). Het boekje met 46 pagina’s vol met prachtige winterfoto’s is daar nog steeds verkrijgbaar.
1Zover men kon zien was de Noordzee bevroren. Golfslag was niet meer te horen en enkele mensen waagden het om enkele meters op de bevroren zee te lopen.
2Na 1963 zijn er in enkele winters nog wel wat ijswallen langs de kust gevormd maar zo extreem als in dat jaar is het tot nu toe niet meer geweest.
3De ijswallen langs de kust bereikten soms een hoogte van 2.5 meter!
4Onder deze prachtige natuurlijke brug ziet men de op dat moment nog niet geheel bevroren zee.
5In zachte winters is het bijna niet voor te stellen dat de natuur tot zulke bouwwerken in staat is.
6De zee weet nog een zwakke golfslag te produceren. Enkele dagen later zou zelfs dat niet meer mogelijk zijn.
8Meerdere sneeuwstormen teisterden in 1963 ons land.
9Op deze foto is mooi te zien hoe hoog sommige ijswallen waren. Voor de jeugd was het natuurlijk een fraaie natuurlijke speelplaats
.

20 thoughts on “Winter 1963 foto’s

  1. P.Lasker

    Op 20-12-62 zal het gevroren hebben want in de avond viel er een flink pak sneeuw dat bleef liggen
    De volgende ochtend was zeker de helft van de sneeuw verdwenen. Het was bijna windstil en het vroor intussen weer heel licht. Het was bewolkt en somber. In de loop van de middag stak er plotseling een oostenwind op en om 17.00 uur was het helder en vroor het 5 graden. De volgende ochtend vroor het 12 graden. Op 2e Kerstdag viel er een weer een pak sneeuw en op 30 december hadden we een sneeuwstorm. De winter van 1962-1963 was vooral bijzonder omdat deze onafgebroken doordenderde tot 6 maart 1963. In die hele periode hebben we hier(Emmen en omgeving) op slechts één dag dooi gehad en volgens mij was dat op 26 januari.
    Grote winters vallen in de regel met donderend geweld in. Dat was op 14-12-46 het geval, De laatste zondag in januari 1956 was het raak en op 21-12-62 eveneens. De laatste keer dat we zo overrompeld werden was op 30 december 1978 toen de beroemde (of beruchte net wat u wilt) sneeuwwinter 1979 zijn opwachting maakte. Those were the days my friend.
    Een echte sneeuwstorm waarbij de sneeuw meters hoog op waait is de laatste 35 jaar niet meer voor gekomen

    Reply
    1. admin Post author

      Ik ben benieuwd hoe de huidige maatschappij zou reageren als we weer eens een echte strenge winter zoals boven beschreven zouden krijgen. We zijn er totaal niet op voorbereid!

      Reply
    2. Ger Nijman

      Zaterdag 26 januari als enige dooidag van de winter 1963 klopt. We hadden die dag schoolschaatswedstrijden. Maar al in de avond keerde de vorst terug. Het één dag lang draaien van de wind van oost naar west had wel als spectaculair gevolg dat al het ijs van de Noordzee de kust op dreef, en daar vervolgens op vastvroor.

      Reply
    3. ann

      1979 vergeet ik niet zo gauw,in regio Wolvega,Giethoorn,Hoogeveen hadden we echt de sneeuw tot de nok vanhet huis(het openbare leven lag even stil),zelf was ik toendertijd niet zo heel groot(1,30m) op veel plekken kwam ik amper boven de sneeuw uit.
      Tot ver in april dreven er nog stukken ijs in het water.

      Reply
  2. P.Lasker

    Ik las vandaag op Meteoconsult dat men de zaken bij het KNMI nog eens heeft nagerekend en nu komt niet 1963 als strengste van de eeuw uit de boeken maar 1947.
    In die winter leerde ik schaatsen en ik weet ook dat er periodes waren dat het dooi was.
    Dat was in 1963 volgens mijn waarneming slechts op één dag het geval.
    In 1947 blijkt dat te zijn geweest van 25-12-46 tot 04-01-47 en van 08-01-47 tot 21-01-47
    Dat is een totaal van 24 dagen dooi !! Het kan er bij niet in dat 1947 kouder is geweest dan 1963.
    Op de site van het KNMI heb ik er tot op heden nog niets over kunnen vinden dus ik denk dat dit weer een “aandachtstrekker ” van de commerciëlen is.

    Reply
    1. admin Post author

      Beste heer Lasker, het is echt waar. De winter van 1947 was (wanneer men uitgaat van het Hellmann koudegetal) kouder dan 1963. De nieuwe ranglijst is hier te bekijken: http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/hellmann.html Het koudegetal van beide winters was in december vrijwel gelijk. Januari 63 had veel meer dan januari 1947 maar februari 1947 won het weer ruim van februari 1963.

      Reply
  3. P.Lasker

    Beste Admin.

    Het koudegetal van Hellman is mij wel bekend.
    Op grond daarvan is/was 1963 ook koploper maar op grond van een herberekening zou dat
    1947 zijn geworden en ik ben zo vrij om dat te betwijfelen.
    De maandgemiddelden voor 46-47 waren respectievelijk -0,3/-1.4/-5.5/+3.3 (dec.t/m maart)
    Voor 62-63 waren deze -0.7/-5.3/-3.4/+4.2 idem
    Streep je deze cijfers tegen elkaar weg dan blijft er minus 1.3 over voor 62-63
    Zoals wel duidelijk is doet januari de winter van 1947 de das om hetgeen ook niet anders vanwege
    de dooiperiodes van o.m. 8 tot 21-1

    Reply
    1. admin Post author

      Indien u twijfelt kunt u natuurlijk het KNMI om opheldering vragen.
      In het artikel op weer.nl wordt verder ook duidelijk uitgelegd wat de reden van de herberekening is.

      Reply
      1. Kees Broersen

        De pagina is inmiddels alweer verwijderd, dus zal 1963 wel de koudste blijven.

        Reply
    1. admin Post author

      U schrijft dat u zo vrij bent om het te betwijfelen dus twijfelt u aan de juistheid van de nieuwe koppositie van 1947 (of heeft u inmiddels andere informatie verkregen?). De manier zoals u rekent is natuurlijk geen goede manier want het goede van de Hellmann methode is dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met zachte dagen.In uw berekening (het wegstrepen van maandcijfers) zitten de zachte dagen natuurlijk wel verwerkt. Het is een totaal ander systeem dat niet met elkaar te vergelijken is en waar ook geen conclusie uit getrokken mag worden.

      Reply
  4. P.Lasker

    Ik heb het idee dat u behoort tot de categorie die hoe dan ook gelijk wil krijgen.
    Goed dan, u krijgt gelijk maar uw probleem is dat u het niet hebt.
    Ik realiseer me dat de Hellman methode geen rekening hoeft te houden met zachte dagen echter in 1963 kwamen die zachte dagen gewoon niet voor dus waar hebt u het over?
    In de winter van 46-47 dooide het op 24 dagen. Dringt dat tot u door 24 dagen met wind en regen en een minimum temperatuur boven nul en een maximum temperatuur van ruim 17 graden in januari 47(een record ) In 1963 dooide het op één dag.
    BEGRIJPT U DAT ? EEN DAG DOOI EN NIET OP 24.
    UIteraard begrijp ik dat u het niet met mij eens bent want och 24 dagen dooi het is maar een kleinigheid.
    Discussie gesloten maar als u door wilt gaan dan moet u dat niet laten

    Ik wil de discussie hiermee beëindigen en wil nog opmerken dat uw laatste oprisping kant nog wal raakt
    maar als u door wilt gaan

    Reply
    1. admin Post author

      Beste heer Lasker, ik verwijs u nogmaals naar het KNMI. Ik heb de nieuwe berekening niet gemaakt en probeer u alleen maar te helpen en kan en wil nergens gelijk in hebben of krijgen. U kunt hier: http://www.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/download.html alle data downloaden en zelf de berekening maken en hier: http://www.knmi.nl/klimatologie/onderzoeksgegevens/standaard/standaardreeksen.html vind u meer informatie betreffende de gestandaardiseerde tijdsreeksen.

      Reply
  5. Jan Timmer

    aan het begin van de geplaatste reacties stond “hoe zouden de mensen door zo,n winter komen zoals die van b.v 1962 -1963
    zelf was ik 13 jaar en bij ons thuis waren ze heel creatief ,door dat we achteraf woonde hadden we varkens , en de mest daarvan werd voor de waterleiding gebruikt als isolatie ,de vensterbanken ect, met kranten dicht gemaakt tegen de Noord ,Noord-Oosten wind om die buiten de deur te houden , zo kan ik nog wel even doorgaan , mn Vader werkte in die tijd bij een wegenbouwer , hij heeft toen 13 weken in de vorstverlet gezeten ,de vorst zat zo,n 60 cm diep ,toen het niet meer vroor duurde het nog minimaal voor dat de vorst uit de grond was verdwenen , Ik denk dat ze heden ten dagen heel moeilijk zullen hebben , zelf heb ik voor noodgevallen nog een peteroliekacheltje (Engelse blauwbrander ) pas nog een nieuwe kous geplaatst en Peterolie is bij ons nog volop te koop,Ik zou zeggen LAAT DIE OUWEREWETSE WINTER MAAR KOMEN ,

    Reply
  6. Pingback: Mimizan Plage | Christine 60

  7. Thea Himpers

    Ja hoor… zal me bijblijven. Mijn collega en ik zijn in de buurt van IJmuiden langs de vloedlijn gaan wandelen. Al wandelend vonden we elkaar steeds leuker en nu ben ik volgende week 56 jaar getrouwd met deze ex-collega.

    Reply
  8. Pingback: De 10 koudste winters in Nederland - Alle Lijstjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.