De winter van 2021 was een redelijk normale winter wanneer je naar de gemiddelden kijkt. Iets te warm, iets te nat en iets meer zon dan normaal. December was duidelijk te warm, januari was vrij normaal en februari was een zeer bijzondere maand met grote temperatuurverschillen en een week echt winter weer en een week echt lenteweer.
De cijfers van de winter van 2021 waren als volgt:
- Gemiddelde temperatuur: 4,4°C (normaal 3,9°C)
- Gemiddelde maximumtemperatuur: 7,1°C (normaal 6,6°C)
- Gemiddelde minimumtemperatuur: 1,5°C (normaal 1°C)
- Neerslag: 238 mm (normaal 216 mm)
- Zonuren: 222 uur (normaal 211 uur)
- Aantal ijsdagen: 7 (normaal 6)
- Aantal vorstdagen: 32 (normaal 35)
- Aantal sneeuwdagen in ’t Veld: 14
- Aantal sneeuwdekdagen in ’t Veld: 13
- Vorstgetal: 36 (normaal 43)
Het weer van december 2020
Na een sneeuw loze winter van 2020 was de hoop gevestigd op de winter van 2021. Er zou deze winter toch wel sneeuw gaan vallen? Helaas viel er ook in december in een groot deel van het land geen sneeuw.
De maand begon relatief koud. Een hogedrukgebied lag boven west Rusland en boven onze omgeving was een trog aanwezig. In de nacht en ochtend vroor het enkele graden maar echt koude lucht kon ons niet bereiken.
Na de vrij koele eerste decade volgde een erg zachte tweede decade. Met een zuidelijke stroming werd erg zachte lucht aangevoerd, er viel regelmatig regen en er stond veel wind. De maximumtemperatuur kwam maar liefst 8 keer boven de 10 graden uit.
Tijdens de Kerstdagen werd het wat minder zacht maar nergens konden we helaas van een witte Kerst genieten. De temperatuur zakte tot normale waarden voor de tijd van het jaar. Op 29 december viel er in het noordoosten van ons land wat sneeuw die ook even bleef liggen.
De gemiddelde temperatuur van december 2020 was uiteindelijk 5,5°C en daarmee was de maand 1,3°C te warm. Verder was de maand te nat en te somber.
Het weer van januari 2021
Na de toch wel teleurstellende december volgde een januarimaand die in ieder geval een stuk meer winters oogde dan de maand december en de gehele vorige winter.
De maand begon opnieuw met een trog boven onze omgeving. De weerkaarten zagen er behoorlijk winters uit maar omdat er geen kou aanwezig was in de brongebieden kon het nog niet op uitgebreide schaal gaan vriezen.
Wel viel er op diverse dagen sneeuw (in ’t Veld 5, 6 en 7 januari). Op 7 en 8 januari viel er in de Limburgse heuvels flink wat sneeuw en groeide het sneeuwdek daar aan tot plaatselijk 15 centimeter wat voor een grote drukte in de heuvels zorgde.
In de avond van 16 januari en nacht van 17 januari viel er in vrijwel het hele land sneeuw wat tot een sneeuwdek tot 5 centimeter zorgde. Het was het eerste sneeuwdek sinds 1 februari 2019.
Ook in ’t Veld werd er een sneeuwdekje gevormd van tussen de 2 en 4 centimeter:
De sneeuw dooide echter de volgende dag al weer snel weg en de dagen erna werd het erg zacht met op 21 januari zelfs een maximumtemperatuur van 12 graden.
23 /m 25 Januari vielen er enkele winterse buien. Scandinavië was behoorlijk koud maar de kou kon nog niet naar onze omgeving uitstromen omdat de druk vanaf de Atlantische oceaan toch nog wat te groot was.
Januari werd uiteindelijk een iets koudere maand dan normaal. De gemiddelde temperatuur was 3,4 graden en dat is 0,2 graden onder het gemiddelde. Verder was er iets minder zon en wat meer neerslag dan normaal. Ik telde in ’t Veld 8 sneeuwdagen en 1 sneeuwdekdag.
Het weer van februari 2021
Een spectaculaire vorstinval, een week ouderwets winterweer, een week met zeer hoge temperaturen en ultiem lenteweer. Februari 2021 bracht een afwisseling die niet vaak voorkomt.
De maand begon direct vrij spectaculair met op vrij uitgebreide schaal ijzel. Ook in ’t Veld was het spiegelglad en lag er een laagje ijs op de auto:
Na de ijzel werd het even wat zachter maar de weerfora waren al in extase want de weerkaarten werden steeds meer winters en de vorstinval leek met sneeuw gepaard te gaan.
Dat zou dan ook inderdaad gaan gebeuren!
Een vrij zeldzame botsing tussen 2 luchtsoorten vond op 7 februari boven onze omgeving plaats. Van het zuiden uit probeerde subtropische luchtmassa’s naar het noorden op te dringen en van het noordoosten uit stroomde continentaal arctische lucht naar het zuiden.
In de avond van zaterdag 6 februari trok het neerslaggebied van het zuiden uit ons land binnen. Vrijwel overal ging de neerslag snel over in sneeuw, alleen in het uiterste zuidoosten regende het tot 8 februari.
Het was het begin van een toch wel legendarische vorstinval. Zelden was een vorstinval spectaculairder want naast de vele sneeuw die er viel (in een strook over het midden van het land viel 10 tot plaatselijk 25 centimeter sneeuw) stond er ook erg veel wind. In het noorden stond enige tijd een stormachtige oostelijke wind en op enkele plaatsen is het zelfs tot stormkracht gekomen. We kunnen dan ook officieel spreken van een vorstinval die gepaard ging met een sneeuwstorm en sneeuwjacht.
In ’t Veld begon het in de loop van zaterdagavond te sneeuwen en het bleef daarna 24 uur lang doorsneeuwen met wisselende intensiteit. Uiteindelijk is er tussen de 10 en 15 centimeter sneeuw gevallen wat met de stormachtige wind voor een schouwspel zorgde wat we al ruim 11 jaar niet hadden gezien. Onderstaand vind u een kleine fotocollage en een filmpje van de sneeuwjacht.
In de avond en nacht van 8 en 9 februari zorgde de wind ervoor dat het dorp waar ik woon niet meer via de weg was te bereiken. Sneeuwduinen verhinderden het verkeer en daar was voor een normale personen auto niet doorheen te komen. Een ouderwetse situatie waar je als weerliefhebber intens van kan genieten!
Ondanks dat de weerkaarten aan het begin van de koudegolf nog totaal geen dooi lieten zien duurde de kou toch slechts een week. Het was wel een week waar het constant bleef vriezen, de Bilt telde 7 ijsdagen en 3 nachten met strenge vorst. Een naar noordoost draaiende wind verhinderde de temperatuur om nog verder te zakken.
De vorstweek was wel genoeg om voor het eerst sinds 2013 weer uitgebreid op de schaats te komen. Het weekend van 13 en 14 februari werd er in heel het land vrijwel overal geschaatst. Ook op plaatsen waar het nog langer niet mogelijk is geweest zoals b.v. het Markermeer.
Zondag 14 februari was de laatste dag van de vorstperiode, van het zuiden uit liep de temperatuur op tot boven het vriespunt maar omdat het dauwpunt nog onder het vriespunt lag waren en bij het IJsselmeer nog mooie foto’s te maken:
Na de koudegolf werd het snel zachter en smolt het ijs en de sneeuw vrij snel. Op enkele plaatsen was er begin maart nog wel wat sneeuw op beschutte plekken te zien maar het extreem zachte weer zorgde voor een hele snelle afname van het sneeuwdek.
Het werd zelfs zo warm dat er van 21 februari tot en met 24 februari in de Bilt nieuwe datumrecords werden gemeten. Er waren 6 dagen met een maximumtemperatuur van boven de 15 graden maar het algemene record van 2019 werd net niet verbroken.
De extreme warmte van de tweede helft van februari (wat de warmste tweede helft ooit was) zorgde ervoor dat de maand toch nog te zacht eindigde. De gemiddelde temperatuur was 4,3 graden tegen 3,9 graden normaal. De maand was ook flink zonniger en droger dan normaal.
Het was een hele boeiende maand die zowel de warmte als kou liefhebbers heeft kunnen bedienen.
De winter van 2021 leek langere tijd niet echt boeiend maar februari heeft een hoop goed gemaakt. Eindelijk weer een echte kou inval en een week vol winterweer zorgde ervoor dat het toch nog een interessante winter is geworden.